Йога практики

 

Йога ще ви даде здраве, гъвкаво и елегантно тяло и самочувствие на здрав, енергичен и уверен в себе си човек. Практиката балансира всички функции на организма, нормализира работата на дихателната система, кръвоносната система, ендокринната система, особено силен ефект има върху нервната система, по уникален и много ефективен начин тонизира и укрепва двигателния апарат - всички мускули, стави и кости. Йога ще върне на тялото Ви естественото здраве, гъвкавост и красота, които се губят в забързаното и напрегнато ежедневие, в което дълго време сме в неестествени за нас състояния - стрес, обездвижване, замърсяване и много други неприятни изживявания.

Йога инструктор - Елизабета Трпковска:

 240x240Йога Екипировка Авицена SVSЕлизабета Трпковска е практикуващ рехабилитатор, ерготерапевт. Занимава се любителски с Йога от повече от 10 години.

През 2015 година се ориентира към преподаване на Хатха (класическа) Йога, като за тази цел се профилира в Индия.

Като продължение на своята медицинска практика и йога инструктор, се профилира в специализирана Йога за бременни и Йога за бебета в България и Англия през 2016 година.

Съчетаването на медицинските познания с практикуването на Йога дава отлични резултати, особено за хора с хронични оплаквания като скованост и др. Практикуването на Йога по време на бременност спомага за полесното износване на плода и улеснява родовия процес, като подготвя тялото. Йога за бебета има за цел не само да спомогне двигателното развитие на бебето до прохождане, но и да спомогне по-бързото възстановяване на майката след раждането и възспре евентуалната поява на следродилна депресия.

 

Инструктор Елизабета Трпковска е в майчинство. Заниманията се провеждат от д-р Силвия Емилова - йога инструктор с дълъг опит и лекар специалист, област педиатрия.

 

КЛИКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА ВИДИТЕ ЦЕНОРАЗПИС И ГРАФИК НА ЗАНИМАНИЯТА

 

 

ВАЖНО ЗА ЗАНИМАНИЯТА
Всички занимания се провеждат на Адрес №2 - Мед. комплекс "Д-р Щерев", етаж 6, кабинети 602 и 603.

Повече за самите занимания, график и др. можете да прочетете в следващите редове.

 

Класическа Хатха Йога:

Йога разглежда човек като цялостна система от тяло, ум и дух. Изпълнявайки Йога практики, се повлиява цялата тази система. Те постепенно правят тялото по-силно, по-гъвкаво, по-здраво и стабилно. По този начин се балансират и активизират, свързаните с функционирането му, енергийни потоци и физиологични процеси, което от своя страна постепенно води до хармонизиране на ума, подобряване на обменните процеси в тялото, изграждане на телесна и нравствена самодисциплина.

yogaЙога означава дисципли­на на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг от хора. Практикуването й може да се извършва от всеки. Предназначена е за обикновения чо­век, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа или възраст. Няма нищо мистериозно в Йога. Нейната цел е чрез постепенни стадии да развива качества на ума, чрез които да се придобие самопознание за здра­вословно функциониране на сетивата и тялото. При нас ще намерите Йога занимания, провеждани от специализиран Йога практикуващ мед. рехабилитатор. При някои Йога практики има противопоказания за хора с определени здравословни проблеми или състояния. Поради това е за препоръчване да уведомите за Вашето здравословно състояние. По този начин ще може да Ви бъде обърнато индивидуално внимание и дадени съвети, чрез които Йога практика та да спомогне и коригира здравословния Ви проблем. В допълнение на практикуването на Йога, организираните занимания могат да включват инструкции за правилно дишане, телодържание в ежедневието, съвети за облекчителни Йога пози в домашни условия и съвети за определени състояния, заболявания и дискомфорт в тялото.

Наред с благоприятните ефекти на Йогата върху ума, ще усетите положителни ефекти върху Вашето тяло, като:

  • заздравяване на гръбначния стълб (паравертебралната мускулатура), както и благорпиятен и корекционен ефект при гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза и др.);
  • стимулиране и балансиране жлезите на ендокринната система;
  • повишаване кръвообращението, като се намалява холестерола и нивата на кръвната захар, както и повишаване лимфообръщението;
  • положителен ефект върху имунната, сърдечно-съдовата и дихателната системи;
  • подобряване гъвкавостта и подвижността в сухожилията и ставите;
  • засилване и тонизиране на мускулатурата и издръжливостта й;
  • подобряване храносмилателната и отделителната система;

 Хората, които же­лаят да постигнат крепко физическо здраве, душевно спо­койствие и да разширят своите психически възможности, могат да се възползват от благоприятните ефекти на провежданите Йога занимания при нас.

 

Йога по време на бременност:

Неизброими са ползите за майката и детето, които може да им даде едно адекватно предродово обучение и следродилно възстановяване чрез Йога. Здравето има физически, психически, духовен, емоционален, морален и пр. аспект. Йога допринася за здравето. Практиките могат да започнат по всяко време – те винаги имат положителен ефект. Най-добрите резултати се получават, ако бъдещата майка започне от началните месеци на бременността. Съществуват различни видове упражнения, които са подходящи за всеки триместър. Те спомагат запазването на жизнеността, комфорта и лекото понасяне на промените, ставащи в тялото. Подготвят областите и органите, имащи основно значение за износването на бебето и самото раждане.

Те действат ефективно подготвяйки ставите, мускулите и целия опорно-двигателен апарат, като същевременно предотвратяват евентуалното получаване на разширени вени, схващания, отоци и др. Работят за гръбнака и мускулите на гърба или имат за цел преместването на тежестта на плода от таза, или укрепват коремната мускулатура без значение дали раждането е естествено или секцио. Йога спомага за изчистването на тялото от токсини и предотвратява често срещаните неразположения като гадене, повишено слюноотделяне, лошо храносмилане, констипация и др. Различни видове дихателни техники, приложими през периода на цялата бременност, пълноценно снабдяват организма на майката и детето с кислород, осигуряват отделянето на отпадните продукти, нормализират кръвното налягане и имат ободряващо и релаксиращо действие.В късния етап на бременността Йога има основна роля като подготовка за самото раждане.

pregnancy yoga840x500Подготвят се еластичните връзки на изхода на таза, перинеума, мускулите на бедрата и пр. По този начин по-бързо се изтласква бебето и се скъсява времето за раждане. То става по-лесно и по-безболезнено, като се предотвратяват евентуалните разкъсвания във финалния етап на родовия процес. По-лекото и по-бързо раждане, освен че е предпочитано от майката, е много важно и полезно за детето. Раждайки се, бебето попада в нова, непозната за него, среда. Ако влизането му в нея е проблемно, това се отпечатва като неблагоприятна самскара (впечатление) в неговото съзнание. Практикувайки Йога, жената ражда с по-голяма сила и контрол при всяка контракция. По време на родовия процес от голямо значение е синхронът между дишането и физическата активност на родовия канал. Правилното дишане спомага да се намали умората, да се избегне страхът и ограничи болката. Йога е много полезна и за цялостното възстановяване на младата майка след раждане.

Освен за възвръщане на добрата физическа форма, тя спомага за по-безболезнени вторични контракции. Практикува се и за поддържане на психическото и душевното равновесие на майката, за да не изпадне тя в депресия, преумора или неувереност при грижите за новороденото. Това е много важно условие и за успешното кърмене.за изграждане на правилно телодържание, подобряването на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата системи и нервно мускулния апарат и др.

 

Йога Мама и Бебе:

Чрез заниманията, водени от инструктор и провеждани в приятната компания на вашето бебе, преодоляването на следродилната депресия и възстановяването на хармоничното психично и емоционално  състояние става по-лесно. Заниманията сближават майката и бебето и отглеждането му става една по-приятна част от ежедневието.
По време на йога заниманията, предназначени за майки с бебета, мама се учи как да облекчи дискомфорта в тялото си, но и как да прави масаж на малкото си съкровище. За бебето това са първите стъпки към неговото правилно изграждане на двигателни навици. Освен хармоничното физическото развитие на детето, има и социални ползи - то общува с други бебета.
Групата се посещава от бебета от 40-ия им ден до прохождането, като упражненията, които се изпълняват с помощта на майките, са различни според възрастта и етапа на развитие.
Акцент на заниманията е възстановяването на майката след раждане и първите стъпки на развитие на нейното бебе да вървят ръка за ръка. Посетителите могат да бъдат спокойни и рекалсирани в приятна обстановка, подкрепени от йога инструктор, който е медицински рехабилитатор и ще ви помогне да изградите балансирано тяло и правилно развитие на бебчетата.
Необходимите аксесоари за посещаването на занимания по йога за мама и бебе са:

- одеалце за бебето, върху което да се провежда практиката;
- храна и вода за бебето;
- памперс и чисти дрешки.

Майките могат да посетят заниманията и с колички, тъй като има място за тяхното оставяне. След заниманията, при нужда, майките могат да останат да нахранят бебетата си. Залата е с подходяща стайна температура.